sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Treeniruokaa

Urheilijalle sopiva sokeriton omenapiirakka 3/2014

Kerran tai muutaman on urheilublogeista saanut lukea seikkailijan ravinnosta kisan aikana. Mikropitsaa, sipsiä, rusinaa, meetwurstia, karkkia, suolapähkinää, energiapatukkaa, suklaata, kokista... Treenikaudella ruokailu onkin sitten niin sanotusti jotain aivan muuta.

Poikkeuksellisesti fya-blogissa on tällä kertaa tarjolla ruokaohje, urheilijalle sopiva sokeriton omenapiirakka! Laitoin huutomerkin, koskapa sain tämän idean eilen, ja heti ensimmäisellä kokeilulla tänään tärppäsi: syötävää tuli, jopa herkullista. Sallin ripotella puolisen teelusikallista sokeria piirakkapalasen päälle, jolloin maku voimistui huomattavasti niin, ettei edes muistanut syövänsä terveyspiirakkaa.

Olemme perheessämme tiukalla herkkukurilinjalla, kumpainenkin aikuinen omasta syystään. Toisella on painonpudotustavoite kestävyysmatkoja varten, blogistin on puolestaan tarkoitus kompensoida treenien rajallista määrää tarkennetulla ruokavaliolla. Päivän ruokailuista on karsittu kaikki jälkiruoat, ja ainoa herkutteluateria on aamupalalla sallittu 100 g hedelmämysliä. (Ainakin toistaiseksi molempien herkkukuri on sallinut myslilautasellisen.) Päivän pulla on korvautunut yhdellä tai kahdella hedelmällä, ja kaikki välipalat ja usein myös iltapala pyritään täyttämään rahka-annoksilla. Treenin jälkeen palautusjuoma on aina valmiina heti juotavaksi, ja kunnon ruoka pyritään syömään mahdollisimman pian treenin jälkeen. Pääruoissa on painotettu pyrkimystä kasvisruokailuun, ja ainakin punaisen lihan käytön vähentämiseen. Tähän suunnitelmaan on kerätty vaikutteita jutustelemalla asiantuntevien urheilijoiden, lääketieteen ammattilaisten ja pitkän linjan kasvispainotteisten ruokailijoiden kanssa, ja pitämällä korvat auki aina kun aiheesta kuuluu keskustelua. Viimeksi viime viikolla aamuteeveestä kuului, että ihmisen ehdoton maksimi päivän sokeriannokselle tulisi olla kuusi teelusikallista. Luulenpa, että joinain herkuttelukausina on tullut syötyä huomattavan paljon enemmänkin!

No mutta, joskus tulee kuitenkin se kutkutus, kun jotain herkkua tekisi mieli saada. Inspiroiduin tähän lähtökohdiltaan suolaiselle pohjalle tehtyyn omenapiirakkaan monia lähteitä selailemalla, mutta eniten mukailin tätä ohjetta. Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen vielä sen suolaripauksen lisäämistä piirakkaan. (Suolan lisäämisen ajatukseen taustoja antavat kaksi lähdettä: toinen, joka lisää jokaiseen makeaan piirakkaan puolikkaan teelusikallisen suolaa, ja toinen, joka täyteläistää varsinkin polognese-kastikkeen parilla teelusikallisella sokeria.) Ohjeen julkaisun myötä polkaistuu käyntiin myös toivottavasti juttusarjaksi laajentuva Marjaisan kaaren herkut. Inspiraation osuessa kohdalle jatkoa seuraa.

Urheilullista herkuttelua!


Marjaisan kaaren sokeriton omenapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
100 g auringonkukkaöljyä
3 rkl vettä

Täyte:
Esim. 1 l pakastettua (oman pihan) omenaa, 2 dl  pakastettua vadelmaa

Kuorrutus:
2 kananmunaa
200 g kevytkermaviiliä
500 g maitorahkaa

Pohjan ainekset sekoitetaan, levitetään vuokaan pohjalle ja reunoille, esipaistetaan n. 10 min 200 asteessa.

Lisätään täyte ja kaadetaan tasaiseksi sekoitettu kuorrutus päälle. Koko piirakka uuniin, paistetaan noin tunti, tai kunnes pintaan alkaa tulla väriä.

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Oliko Teidän oman pihan omenoita? ;)

    Syöttäkö te proteiinipuddingia? Ite tein siitä viime viikolla lättyjä tällä ohjeella: http://voimariini.fitfashion.fi/2014/03/05/rasti-seinaan-voimariini-leipoo-proteiinipannariohje-tiukkiksille-ja-ei-tiukkiksille/

    VastaaPoista
  2. Pannaria voisi kyllä testata seuraavaksi! Ehkä jo tulevana viikonloppuna ;)
    Huomenna taas jännää sanaa ylen aamu-tv:ssä klo 6.52: Miten sokeria voi välttää?

    VastaaPoista

Mitä mieltä?