perjantai 13. syyskuuta 2013

Cooper 1/2013

Todellinen pikamatka 12.9.2013

Cooper on lyhyt rykäisy. Se lause ja pelko niskassa startattiin matkaan pienellä porukalla. Pitkään aiottu testicooper toteutuu vihdoin, ja kehittyminen voi alkaa.
Kerrankin tehtiin hyvä alkulämmittely, joka olisi jälkikäteen ajateltuna voinut olla ehkä vieläkin parempi. Sykkeet saatiin kuitenkin yli aerobisen kynnyksen ennen lähtöä, pari (kymmentä) lyöntiä tuli toki jännityksestäkin.

Olin ajatellut lähteä matkaan alle 4:30-kilometrivauhtia, arvioituna kympin vauhdista 4:45/km. Kun sykemittarin nopeusnäyttö vakioitui, huomasin starttivauhdin olleen noin 4:09, mikä olikin tarkkaan ottaen ensimmäisen kilometrin väliaika. Laskeskelut tavoiteltavasta kierrovauhdista jotenkin unohtuivat heti kun vauhtiin päästiin, ja päätin vain yrittää kiristää vauhtia joka kiekalla. Seitsemän kierrosta juoksisin sinnillä!


Pari, kolmekin ratakierrosta meni kohtuullisesti jopa mukavuusalueella - aloitinkohan sittenkin vielä liian hitaasti? Happojen sieto ei edelleenkään tunnu omalta vahvuudelta, joten ajattelin että saan parhaan tuloksen kiristämällä vauhtia hieman loppua kohden. Toinen kilometri kulkikin 4:00, tosin maalissa sain huomata, että sykemittarin gps:n antama vauhtitieto on radalla kovin suuntaa-antava. Kaikkiaan mittari mittasi matkaa yli 100m liikaa, eli kaikkiaan lähes 4% virhettä.

Viisi kierrosta täyttyi ajassa 8:25, jolloin aloin uskoa seitsemän kierroksen minimitavoitteen täyttyvän. Seitsemännellä kierroksella käskyttäminen oli jo helppoa, kun saattoi ajatella viimeisen kierroksen olevan meneillään. Suunnittelin heittäytyväni maahan kun maaliviivan yli pääsen... Mutta kun maaliviivan kohdalla olikin vielä 15 sekuntia aikaa, alkoi loppukiri houkuttaa. Mieheni oli ohittanut minut loppusuoralla kierroksella, ja painoi omaa kiriään muutaman metrin edellä. Lopulta hän ehti noin 30m päähän, kun "aaiika!"-huuto kuului. Tallustelin omalta paikaltani maaliviivalle ja sain matkan pituudeksi reilut 50m. Kotona tarkasteltiin yleisurheilun kenttämerkintöjen ohjeita, ja todettiin, että kolmanneksi uloimmaisen radan 4*400m:n lähtöviivan kohta vastaa sisimmällä radalla n. 40m:n matkaa maaliviivalta. Lopullinen tulokseni oli siis 2840m.

Tulos vastaa tavoitetta ja oletettua cooper-tulosta. Haave oli 2900m:n puhkaisu, ja juoksun jälkeen haave muuttui 3000m:n rajan puhkaisuksi. Juoksu tuntui keskinkertaiselta, ei mitenkään lennokkaalta, mutta kuitenkin "ihan ookoolta". Sovittiin testitiimin kanssa, että ennätyksiä kohennellaan vielä tämän syksyn aikana. Tuohon mennessä pitää vielä miettiä taktiikkaa kertaalleen, sillä googlettelut näyttäisivät vinkkaavan, että cooperillakin optimitulos tulee mahdollisimman tasaisella vauhdilla.

Tässä ajanottajan huutelemat kierrosväliajat, siten kuin ne muistan... 1:41, 3:23, 5:05, 6:44, 8:25, 10:08, 11:45... Ja niiden perusteella lasketut kierrosajat pitkällä matematiikalla... 1:41, 1:42, 1:42, 1:39, 1:41, 1:43 ja 1:37. Tasaista or not.

Hyvän treenisyksyn toivotan tervetulleeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mieltä?